Malaria

 


Wat is Malaria?
Malaria is een infectieziekte verwerkt door de Plasmodium-parasiet. Deze parasiet wordt overgedragen via een steek op de mens van een bepaalde muggensoort, de Anophelesmug. Er zijn verschillende Plasmodium-parasieten die tot deze ziekte kan leiden, waarvan Plasmodium falciparumPlasmodium vivaxPlasmodium ovale en Plasmodium malariae de meest voorkomende zijn. 
Malaria komt alleen voor in subtropische en tropische gebieden, daar is waar de Anophelesmug voorkomt. Soms duiken er ook gevallen bij ons op. De muggen kunnen tot bij ons geraken via vliegtuigen en schepen. Op het Afrikaans grondgebied is het risico het grootst om gestoken te worden. De mug plant zich voort in meren, stammen, stilstaand water en hollen.

Malaria | RIVM
Wat zijn de ziekteverschijnselen?
De symptomen van Malaria zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen, vaak voorafgegaan door een grieperig gevoel. Een gevreesde complicatie is hersenaantasting (cerebrale malaria), gekenmerkt door snel optredende bewustzijnsdaling, tot zelfs coma. Dit komt vooral voor bij kinderen. Hoewel omkeerbaar na behandeling, zijn er vaak blijvende letsels zoals epilepsie. Hiernaast kunnen ook ademnood, nierfalen en shock optreden.

Malaria: hoe ontwikkelt deze bedreigende infectieziekte zich ...
Behandeling
Malaria wordt vooral overgedragen door een vrouwtjes mug van de Anopheles mug. De mug is vooral actief tijdens zonsondergang en - opgang. Malaria kan worden voorkomen door Malariapillen. Deze voorkomen ernstige verlopende Malaria tropica veroorzaakt door P. falciparum. Ook het dragen van huidbedekkende kledij en muskietennetten gebruiken kan de kans op besmetting verkleinen.


De link met coronavirus.
Malaria was een grote epidemie, ruim 400 000 mensen per jaar overleden van Malaria. Het coronavirus is nu ook een zeer grote epidemie. Er zijn zo'n 175 000 doden geteld. Ook Malaria is afkomstig van een dier en zo ook van coronavirus. Er is nog een gelijkenis aan Malaria en het coronavirus en dat is dat je er koorts van kunt hebben. Ook bij de ergste gevallen zoals ademnood is een gelijkenis van deze twee epidemieën.





Bronnenlijst
Malaria (2019). Geraadpleegd op 9 mei 2020, op https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/malaria
Malaria (z.d.). Geraadpleegd op 9 mei 2020, op https://www.rivm.nl/malaria
Malaria (z.d.). Geraadpleegd op 9 mei 2020, op https://www.uzleuven.be/nl/malaria

Reacties

Populaire posts van deze blog

Coronavirus

Mexicaanse griep

About me