Mazelen



Wat zijn de mazelen?
De mazelen - Wat kun je doen als je kindje de mazelen krijgt?Mazelen worden veroorzaakt door het mazelenvirus en behoren tot het meest besmettelijke infectieziekten. Mazelen is een typische kinderzieke die vooral voorkomt bij kinderen tussen de 1 en 6 jaar. De ziekte duurt twee weken en gat vanzelf weer over, maar kinderen kunnen er wel zeer ziek van komen. Er kunnen ook complicaties van de mazelen komen zoals diarree, keelontsteking, longontsteking, oorontsteking of hersenontsteking. Mazelen worden vaak verward met andere ziektes die vlekjes bevatten.


Symptomen 
Eerst komen er rode vlekken achter de oren die dan verspreid worden over het hele lichaam in een periode van drie dagen. Erge zieke druk, niet speels of actief, hoge koorts, oogontsteking en rode ogen, verkoudheid, hoesten en een lopende neus.


Aantal gevallen van mazelen bereikt recordhoogte in Europa ...
Behandeling en besmetting 
Inenting tegen mazelen wordt in Duitsland VERPLICHT | wibnet.nlEr bestaat geen medicatie tegen de mazelen, maar er is wel een vaccin ervoor. Een vaccinaatie tegen de mazelen is gratis voor kinderen. De eerste dosis van het vaccin wordt aanbevolen op 12 maanden en de tweede dosis krijgen ze als ze 10-12 jaar zijn.
Mazelen worden overgedragen via vochtdruppeltjes uit de neus, mond en keel,  direct contact met slijm of snot en via besmette voorwerpen op oppervlakten.


De link met covid-19
Sommige symptomen van de mazelen zijn hetzelfde als covid-19 zoals hoesten en koorts. Ook de besmetting is hetzelfde zoals covid-19.



Bronnenlijst
Mazelen (z.d.). Geraadpleegd op 10 mei 2020, op https://www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/ziek/mazelen/#Wat-is-het
Mazelen (z.d.). Geraadpleegd op 10 mei 2020, op https://www.zorg-en-gezondheid.be/mazelen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Coronavirus

Spaanse griep