Mexicaanse griep



Wat is de Mexicaanse griep?
Mexicaanse griep wordt aanvankelijk varkensgriep genoemd, omdat het bij varkens voorkomt. Het virus dat zich ook bij mensen verspreidt is een versie van de Mexicaanse griep. Wetenschapper onderzoeken nog steeds waar het vandaan komt. Mexicaanse griep kan makkelijk overgedragen worden en niemand kan er immuun voor zijn. Het virus wordt ook wel Influenza A (H1N1) genoemd. Deze griep wordt veroorzaakt door het virus A/ H1N1.
Mexicaanse griep - Wikipedia

Wat zijn de symptomen?
Mexicaanse griep - WikipediaDe symptomen zijn hetzelfde zoals bij een gewone griep. De symptomen zijn hoesten, keelpijn, lopende neus, spier en gewrichtspijn, hoofdpijn, rillingen en vermoeidheid. Maar ook overgeven, misselijkheid en diarree is mogelijk.


Besmetting en behandeling
De Mexicaanse griep wordt voornamelijk overgebracht door speekseldruppeltjes die vrijkomen door te niezen of te hoesten. Je kunt meteen besmet worden als je deze speekseldruppeltjes inadem, maar ook het aanraken van voorwerpen kun je besmet worden. De tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen bedraagt twee tot zeven dagen.
Er is nog geen vaccin tegen de Mexicaanse griep, maar er zijn wel preventieve geneesmiddel zoals Tamiflu en Relenza die mogelijks de risico op besmetting zouden doen verminderen. het wordt wel nog niet aangeraden om preventief de geneesmiddelen in te nemen.


De link met covid-19
Sommige symptomen lijken wel op dat van covid-19 zoals het hoesten, koorts keelpijn en hoofdpijn. Ook zijn er nog steeds geen vaccins of geneesmiddelen voor deze twee ziektes.





Bronnenlijst
Mexicaanse griep (z.d.). Geraadpleegd op 10 mei 2020, op https://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/mexicaanse-griep
Informatie over Mexicaanse griep (z.d.). Geraadpleegd op 10 mei 2020, op http://www.nl.docvadis.be/dr.guy.dekeyser/document/dr.guy.dekeyser/mexicaanse_griep/fr/metadata/files/0/file/mexicaanse%20griep.pdf
Wat je zieker moet weten over de Mexicaanse griep (2019). Geraadpleegd op 10 mei 2020, op https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6365

Reacties

  1. Dag Samira, tof dat je verschillende ziektes linkt aan corona. Ook leuk dat je dezelfde lay-out telkens gebruikt, zo kunnen wij sneller vergelijken. Je schrijft ook heel duidelijk, daardoor zijn je blogs ook makkelijk te begrijpen. Goed bezig!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Coronavirus

About me