Spaanse griep

Zo'n honderd jaar geleden werd er een pandemie uitgebroken. Deze pandemie heeft wel 50 tot 100 miljoen mensen hun leven gekost. Deze pandemie werd de Spaanse griep genoemd.


Long Island, New York, 1918. Een inderhaast opgetrokken ziekenboeg voor besmette mensen.Wat is de Spaanse griep?
Ondanks de naam ligt de oorsprong van deze ziekte naar alle waarschijnlijkheid niet in Spanje. Tot nu toe weten we nog steeds niet wat de oorsprong is van deze ziekte. De griep kwam vooral voor bij Amerikaanse militairen, Volgens hen kwam de griep vermoedelijk ook bij andere legertroepen terecht, zoals het Duitse leger. Van alle militairen die overleden gedurende de Eerste Wereldoorlog, overleed ongeveer 70 procent aan de Spaanse griep. De Spaanse griep had wereld wijde gevolgen.



Amerikaans legerkamp in Aix-les-Bains. Er stierven meer Amerikanen aan de Spaanse griep dan in de Eerste Wereldoorlog.Symptomen van de Spaanse griep.
De symptomen van de Spaanse griep waren koorts, spierpijn, keelpijn en hoesten. Daarna leed men aan enorme moeheid en flauwtes. Me had zelf geen energie meer om te eten of te drinken en adem te halen. Binnen enkele dagen had de griep de dood als gevolg. De grootste risicogroep waren voor al de ouderen








De link met covid-19
de gelijkenissen van de Spaanse griep en covid-19 zijn vooral de symptomen zoals hoesten, hoge koorts en keelpijn. Nog een gelijkenis is de aantal doden en besmettingen. Deze twee pandemieën hebben zeer veel mensen levens gekost.


Een postbode aan het werk in New York in 1918.





Bronnenlijst 
Spaanse griep(1918-1920) (2018). Geraadpleegd op 10 mei 2020, op https://historiek.net/spaanse-griep-1918-pandemie/79002/
Spaanse griep (2020). Geraadpleegd op 10 mei 2020, op https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep

Reacties

Populaire posts van deze blog

Coronavirus

Mazelen