Coronavirus



Wat is Covid-19?
Coronavirussen zijn een grote familie virussen die een infectie veroorzaken bij mensen en verschillende dieren. Virussen ondergaan steeds genetische veranderingen waardoor de symptomen soms mild zijn of hevig kunnen zijn. SARS-CoV-2 is een huidige coronavirus die bij vleermuizen voorkomt, maar deze virus onderging wat wijzigingen waardoor het nu ook bij mensen kan voorkomen en deze aandoening heet Covid-19. Het virus kan zich verspreiden via vochtdruppels, slijm en speeksel die een besmet persoon produceert door te niezen of te hoesten. Wie deze druppels inademt of binnenkrijgt via de mond, neus of ogen krijgt het virus ook. Covid-19 begint in de longen en veroorzaakt een soort longontsteking-achtige verschijnselen, maar de virus kan zich uitbreiden naar het hele lichaam.
Op deze afbeelding, die werd gemaakt door de Amerikaanse instantie Centers for Disease Control and Prevention, ...


Waar is het onstaan?
De uitbraak is begonnen in de Chinese stad Wuhan die in de provincie Hubei ligt. De uitbraak leek gelinkt te zijn aan South China Seafood City. Op deze markt wordt wilde dieren verkocht zoals vleermuizen, marmotten, zeevruchten en andere wilde dieren verkocht.Wat er op wijst dat het virus waarschijnlijk van een dierlijke bron afkomstig is.

Wat zijn de symptomen?
De meest voorkomende symptomen zijn onder meer vermoeidheid, koorts en een droge hoest. sommigen hebben pijn, loopneus, verstopte neus, diarree of keelpijn. Deze symptomen beginnen geleidelijk aan en zijn meestal mild. Sommige mensen raken besmet maar weten het zelf niet dat ze besmet zijn omdat de symptomen niet vertonen. Ongeveer 80% van de besmette mensen herstellen van het virus zonder dat ze een speciale behandeling nodig hebben. En ongeveer 1 op 6 die Covid-19 krijgen worden ernstige ziek en hebben ademhalingsmoeilijkheden. De personen die een longziekte, hartaandoeningen, kanker of diabetes hebben lopen meer risico, ook ouderen lopen meer risico om Covid-19 te krijgen.

Cijfers en statistieken.
Tot slot wil ik even over de cijfers hebben van vandaag. De situatie in de ziekenhuizen is nog stabiel, maar de woonzorgcentra krijgen het zeer moeilijk want er zijn nu meer sterftegevallen in de woonzorgcentra. In Belgie zijn er nu vandaag 417 nieuwe sterftegevallen waarvan 127 gerapporteerd in de ziekenhuizen en 289 gerapporteerd in de woonzorgcentra. Dat is nu de hoogste aantal overlijdens tot nu toe. Er zijn officieel 4857 belgen overleden aan het virus. En in de laatste 24uur zijn er 1236 nieuwe besmettingen vastgesteld. In totaal zijn er 34809 besmettingen in ons land.















bronnenlijst:
Finoulst, M. (18 februari 2020). Wat weten we vandaag over corona. EOS Wetenschap, geraadpleegd  via https://www.eoswetenschap.eu
Redactie. (16 april 2020). Live-Coronavirus opnieuw weer triest record: 417 nieuwe overlijdens gemeld in BelgiĆ«. Demorgen. geraadpleegd via  https://www.demorgen.be/
Coronavirus COVID-19 (2020). geraadpleegd op 16 april 2020 op https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/
Newsroom (2020). geraadpleegd op 16 april 2020 op https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses
Coronavirus (2020). geraadpleegd op 16 april 2020 op https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_1

Reacties

  1. Dag Samira,

    Welkom aan boord van de geschiedenisblogger! Ik heb gelezen. Meer van dit aub! Goe bezig,

    gezonde groet,
    bw

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Spaanse griep

Mazelen